Tips voor het laden van je paard

Jij en je paard zijn er helemaal klaar voor: manen zitten keurig in knotjes, zijn vacht glanst mooi en alles wat wit moet zijn is nog wit. Op het moment dat je bij de trailer aankomt is er echter één probleem… je paard wil absoluut niet de trailer in. Wij geven je wat tips die jullie misschien kunnen helpen.

Voordat we gaan kijken naar hoe we jou en je paard kunnen helpen, is het belangrijk om te weten waarom een paard problemen kan geven bij het trailerladen. Trailerladen is namelijk best een uitdaging voor een paard. Ten eerste is het een vluchtdier, dus hij voelt zich van nature oncomfortabel in kleine, afgesloten ruimtes. Als je daarnaast kijkt naar het zicht van een paard, dan heeft hij eigenlijk een soort panoramazicht. Dit zorgt ervoor dat hij de trailer heel anders ziet dan dat wij dat doen. Als je je verder gaat verdiepen in de psyche van het paard, is het eigenlijk bewonderenswaardig dat er zoveel paarden zijn die braaf de trailer in lopen. Daarnaast kan het natuurlijk goed zijn dat jij een beetje zenuwachtig bent voor de wedstrijd wat je overbrengt op je paard als je hem in de trailer wilt zetten.

Deze afbeelding is een indicatie van het verschil tussen het blikveld van een mens en een paard in dezelfde situatie.

Tips

 • Ga regelmatig trainen
  Laat jouw paard problemen zien met trailerladen? Zorg dan dat je regelmatig met hem gaat trainen, zonder dat je ergens naar toe hoeft. Geen grotere beloning voor het paard dan lekker naar stal of naar de wei als hij braaf in de trailer heeft gestaan! Het komt regelmatig voor dat mensen vergeten om het trailerladen mee te nemen in de training van het paard. Eigenlijk gek, want de dressuuroefeningen die hij op de wedstrijd moet laten zien oefen je wel met hem terwijl het trailerladen misschien wel net zo moeilijk voor hem is.
 • Begin met grondwerk
  Grondwerk kan je erg helpen bij het trailerladen. Doe de aandachtsoefening om, zoals de naam als zegt, de aandacht te krijgen van de paard. Het doel is dat je paard netjes mee loopt, stopt en achterwaarts gaat altijd dat vraagt. Oefen dit eerst in een paddock of bak voordat je naar de trailer toe gaat.
 • Doe voorbereidende oefeningen
  Er zijn een aantal oefeningen die het paard helpen bij het trailerladen. Oefen bijvoorbeeld met de L-shape om hem bewust te maken van zijn achterbenen en zijn coördinatie te verbeteren. Dit helpt hem straks met het achterwaarts de klep af lopen. Andere oefeningen die kunnen helpen zijn: lopen over een plastic zeil of houten plank, lopen door een sliertengordijn en lopen door een smalle doorgang.
 • Zet de zijkanten af
  Als de voorbereidende oefeningen goed gaan, kun je stap voor stap richting de trailer werken. Het is hierbij verstandig om de zijkanten van de klep af te zetten met bijvoorbeeld hindernismateriaal. Je kunt de trailer langs een muur parkeren, zodat een kant is afgeschermd. Dit kan je paard erg helpen.
 • Maak de trailer leeg
  Wanneer je gaat oefenen met je paard is het aan te raden om de trailer zo leeg mogelijk te maken. Als je werkt met een tweepaardstrailer haal je het tussenschot uit de trailer en bij voorkeur ook de voorstang. Let er wel op dat je het voordeurtje van de trailer dan dicht doet.
 • Hij hoeft er niet in
  Bedenk je tijdens de training dat het paard er niet in hoeft. Het is niet nodig om hem binnen een uur te leren laden. Al doe je er weken over, dat is ook goed. Zorg tijdens de training wel dat je iedere stap die hij voorwaarts richting de trailer doet uitgebreid beloont. Blijf zo stap voor stap doorwerken tot je steeds dichter bij en in de trailer komt.
 • Let goed op je paard
  Blijf tijdens de training goed naar je paard kijken en pas daar je training op aan. Als je paard eerst heel gespannen was bij de trailer, maar hij steeds meer gaat ontspannen kan het een goed moment zijn om even te stoppen en de training later weer op te pakken.
 • Let goed op jezelf
  Je eigen lichaamshouding- en energie is erg belangrijk bij het trailerladen. Als je richting de trailer loopt, probeer dan niet te veel op hem te letten maar loop lekker door. Ga je bijvoorbeeld omkijken om te zien of het paard met je meekomt, dan draai je onbewust je schouders richting het paard. Dit kan het paard afremmen of stoppen. Als het paard de trailer in is gekomen, blijf dan met je neus in de richting van de auto staan. Draai je niet meteen om naar het paard, dit kan er namelijk voor zorgen het paard meteen weer achterwaarts de trailer uit loopt.

 

Blijf je toch problemen houden met het laden van je paard? Neem dan eens een kijkje op onze contactpagina, wie weet zit 1 van onze instructeurs bij jou in de buurt. Ze kijken graag eens met je mee!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *